Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Moje děti pod troskami zmrznou.“ Záchranu obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii ztěžuje mráz, mrtvých stále přibývá

Trosky domu v tureckém městě Diyarbakir, 6. února 2023. Foto: Sertac Kayar, Reuters
Trosky domu v tureckém městě Diyarbakir, 6. února 2023. Foto: Sertac Kayar, Reuters

V noci na dnešek udeřilo na jižní oblast Turecka masivní zemětřesení; zasažen byl také sever sousední Sýrie. Potvrzeno je už téměř dva tisíce mrtvých, počet obětí však zřejmě ještě vzroste – další stovky lidí zůstávají uvězněny pod sutinami budov. Záchranné operace navíc komplikuje mráz a sníh. A úřady během dne oznámily druhé podobně silné zemětřesení.

Dnes po čtvrté hodině ranní místního času zasáhlo oblast jižního Turecka zemětřesení o síle 7,8. Pocítili jej také v Libanonu a sousední Sýrii. Turecko navíc dnes před polednem SEČ zasáhlo druhé, podobně silné zemětřesení.

„Pořád se je snaží zachránit, ale je velká zima a sněží,“ řekla BBC o svých sousedech pětadvacetiletá Ozgul Konakci z Malataye, jednoho ze zasažených měst. Jí a její rodině se podařilo včas uniknout, ale kolem jejich domu se dalších pět zřítilo a jejich obyvatelé zůstávají uvězněni pod troskami.

„Někteří se chtěli vrátit domů, protože byla zima. Pak jsme ale ucítili silné následné otřesy, tak šli zase ven. Alespoň mohli vzít nějaké šaty také pro naše děti,“ popsala a dodala, že se starali hlavně o oblečení, aby jejich děti zůstaly v teple.

Bilance obětí jak z Turecka, tak ze Sýrie prudce roste. Záchranné práce komplikuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Turecko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější