Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentská Pointa N: Pavlův rychlý nástup překvapil jen ty, kdo ho neznají. A soutěžíme o nejhloupější výrok

Gabriel Kuchta, Deník N
Gabriel Kuchta, Deník N

Jestli vítěz prezidentských voleb Petr Pavel někoho překvapil svým razantním a rychlým nástupem a aktivitou, pak snad jen toho, kdo se v předchozím půlroce hodně usilovně snažil nic se o něm nedozvědět. Část politiků ANO se zúčastnila soutěže o nejhloupější výrok. A vláda chystá změnu, že budeme volit jen v pátek, protože… no, těžko říct.

Dění uplynulého týdne a doznívající rozruch po prezidentských volbách komentuje Jan Wirnitzer.

Dění kolem Petra Pavla

Petr Pavel vyhrál prezidentské volby a 9. března se stane v pořadí čtvrtou hlavou státu, který se jmenuje Česká republika. Vyhrál o skoro 17 procentních bodů a s rekordním počtem 3,4 milionu hlasů. V povolebním projevu upřímně poděkoval a nikomu nevzkázal, ať drží hubu, což v Česku není úplně standardem. A taky se, kdo jste zapomněli, ve štábu Miloše Zemana tehdy trochu boxovalo. Ani to letos nebylo. Časy se změnily. K lepšímu.

Petr Pavel začal po zvolení hned pracovat: telefonoval si s Volodymyrem Zelenským nebo tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, setkal se se šéfem BIS Michalem Koudelkou, kterého chce povýšit na generála (Miloš Zeman toto povýšení roky blokuje), nebo ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským.

Pro Ukrajinu i Tchaj-wan, ale i Evropu, je to zásadní věc. Ukrajinci si oddechli, že nevyhrál Babiš, který veřejně slíbil zradu i spojencům a jehož „mírový plán“ stál na tom, že zavolá asi deseti lidem. Tchaj-wan, o jehož izolaci se mocná pevninská Čína snaží, našel dobrého spojence – umíte si přestavit, že by ten telefonát podnikl Andrej Babiš, který tvrdil, že se nebojí mocných?

Není na tom celkově nic divného. Pavel prostě chce do úřadu přijít připravený a rozkoukaný, takže se kromě rozhovorů (zde je ten, který poskytl Deníku N) prostě chystá.

To, že chce být připravený, je mimochodem Pavlův styl a celkem se to o něm ví – minimálně v kruzích, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější