Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš řešil v USA i zdanění restitucí židovského majetku. Nemáme příkazy shora jak hlasovat, zní z ANO

Tak co na ně vymyslíme před volbami? (Předseda ANO Andrej Babiš a šéf sněmovního klubu hnutí Jaroslav Faltýnek.) Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Tak co na ně vymyslíme před volbami? (Předseda ANO Andrej Babiš a šéf sněmovního klubu hnutí Jaroslav Faltýnek.) Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Premiér Andrej Babiš při březnové návštěvě Spojených států čelil od nejvýznamnějších amerických židovských organizacích dotazům, jak bude postupovat ohledně zdanění církevních restitucí, které se týkají i židovského majetku. Prozrazují to diplomatické depeše, které má Deník N k dispozici. O zdanění restitucí se bude dnes hlasovat ve Sněmovně.

Babiš se před měsícem v USA bez větší pozornosti médií setkal se zástupci vlivných židovských organizací. Řešil s nimi vzrůstající antisemitismus v Evropě, ale i pro Česko citlivé téma restitucí.

„Zástupce AJC (American Jewish Committee) zdůraznil význam restitucí židovského majetku v Česku. Andrej Babiš jej ujistil, že se záležitosti intenzivně věnuje,“ píše se v depeši, která v polovině března přišla ze Spojených států do Černínského paláce. Jak se premiér touto problematikou zabývá, není zřejmé. Na opakované dotazy Deníku N nereagoval.

Tuzemské židovské organizace ví o tom, že se restituce v USA řešily. „Máme informace o tom, že téma při setkání proběhlo. Toto téma považuji ale spíše za okrajové. Jak věc pan premiér řeší, nevíme,“ komentoval to tajemník Federace židovských obcí (FŽO) Tomáš Kraus.

Velvyslanec v USA Hynek Kmoníček podotkl, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Církevní restituce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější