Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Velké příběhy indické politiky a téměř miliarda voličů: Začínají největší demokratické volby světa

Předvolební výzdoba na ulici v Puné. Foto: Jiří Krejčík
Předvolební výzdoba na ulici v Puné. Foto: Jiří Krejčík

Největší svátek demokracie? Znělo by to jako trapná fráze, kdyby to nebyla pravda. Indické parlamentní volby, které začínají dnes, jsou totiž něčím větším a důležitějším než jen pouhým odevzdáváním hlasů. Jsou také zprávou o stavu zdejší kultury a společnosti, vyjádřením tužeb a představ nastupující generace voličů. Ne nadarmo se v oficiálních vládních materiálech píše o velesvátku – indická společnost totiž politikou skutečně žije a politická participace zde překračuje kastovní i sociální bariéry.

Celý volební kolotoč potrvá šest týdnů a k hlasovacím přístrojům může přijít až 900 milionů voličů. Po drtivém vítězství Indické lidové strany v roce 2014 se tentokrát zdá, že síly kandidujících stran a bloků jsou nebývale vyrovnané. Venkov se zmítá v agrární krizi, trh práce se hroutí a hlavní političtí hráči se ze všech sil snaží tyto ekonomické problémy přerámovat na kulturní a kastovní konflikty. Dostane kontroverzní premiér Naréndra Módí mandát na dalších pět let? Anebo se na scénu znovu vrátí Indický lidový kongres?

Voliče rohlíkem neopiješ

Indickou volební politiku si často představujeme jako vrcholný klientelismus, při němž lokální mafiáni uplácejí své podporovatele pytli rýže nebo lahvemi alkoholu, nebo jako ryzí populismus, kde straničtí lídři rozdmýchávají kastovní a náboženské nepokoje. A v krajním případě třeba i jako děj černé komedie

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Indie

Jižní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější