Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Volby jen v pátek? Jaká jsou úskalí a co na to říká vnitro

Foto: ČTK
Foto: ČTK

Od roku 2026 by Češi podle plánů vlády měli volit jen v pátek, a to od 7 do 22 hodin. Pro volby jako takové by to byla zásadní změna, jejíž zastánci argumentují tím, že jednodenní volby jsou bezpečnější a vícedenní volby jsou ve světě mimořádný úkaz. Vytyčená česká cesta ale nejde úplně směrem ostatních vyspělých zemí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Co se má změnit

Vláda ve středu schválila trojici zákonů: první se týká změny ústavy (je pro ni třeba 120 hlasů poslanců, přičemž samotná vládní koalice jich má 108, a třípětinová většina přítomných v Senátu, kterou vláda má). Druhá zavádí zákon o správě voleb a třetí obnáší související změny v jiných zákonech.

Pro změnu systému voleb na jednodenní je podstatný zákon o správě voleb. Právě ten má stanovit, že volby místo současného dvoudenního rozpětí (v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14) budou jen v pátek od 7 do 22 hodin. Volební místnosti by tak byly otevřené o hodinu déle, ale zato v jediném dni, což by se týkalo i zastupitelských úřadů ve světě. Sílu prosadit tuto změnu má vláda bez pomoci opozice.

Návrh obsahuje i některé drobné změny. Prezidentští kandidáti by byli vytištěni úsporněji, na jednom papíru. Z ciziny půjde volit do europarlamentu. Vznikne jednotný seznam voličů (o průkaz bude možné žádat kdekoliv), půjde sloučit volební okrsky tam, kde jsou rozdělené z historických důvodů a dnes už dělení nedává smysl. Odpadne možnost odepřít volební účast nesvéprávným (to se nyní týká asi 10 tisíc lidí).

Pátečními volbami by padla tradice

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější