Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čínská moc i bolest v Etiopii: po smrtícím útoku na Číňany bije ambasáda na poplach

Čínský ministr zahraničí Čchin Kang. Foto: Tiksa Negeri, Reuters
Čínský ministr zahraničí Čchin Kang. Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Etiopie, druhá nejlidnatější země Afriky, je pro Peking velkým dílem jeho africké skládačky, a tak do ní nalil miliardy; své turné po kontinentu tam zahájil i šéf čínské diplomacie Čchin Kang. Teď však čínská ambasáda varuje Číňany v zemi: Opusťte místa, kde vám hrozí extrémní nebezpečí! Na skupinu Číňanů asi 160 kilometrů od hlavního města zaútočili ozbrojenci; jednoho z nich zastřelili.

„Ambasáda v Etiopii znovu upozorňuje čínské občany a instituce v Etiopii, aby se měli na větším pozoru a důkladně si osvojili bezpečnostní opatření. Nepolevujte v pozornosti, držte se daleko od vysoce rizikových oblastí; nejezděte do nich ani jimi neprojíždějte. Pakliže se v takové vysoce rizikové oblasti už nacházíte, měli byste se neprodleně evakuovat na bezpečné místo. Čínští občané, kteří pobývají na přilehlých územích, by za všech okolností měli sledovat vývoj situace, vylepšit svá bezpečnostní opatření a být připraveni k případné okamžité evakuaci. Bezpečnostní riziko je extrémně vysoké.“

Tolik krátké, ale důrazné varování, které ambasáda Čínské lidové republiky v Etiopii vydala tento týden, konkrétně v úterý 31. ledna krátce před čtvrtou hodinou odpoledne. Připojila telefonní čísla pro případ nouze: trojčíslí 991, jež patří etiopské policii, a delší nouzový kontakt na čínskou konzulární ochranu.

Tou dobou neuplynulo od smrtícího útoku na Číňany ani 24 hodin.

Špatný čas, špatné místo?

Stalo se to v malém městě jménem Gerba Guracha. (Ambasáda ho nazývá Gebre Guracha, což také dává smysl, protože Etiopie je multietnický stát a názvy míst se v různých jazycích mohou lišit.) Město má kolem 20 000 obyvatel a leží ve střední Etiopii asi 160 kilometrů severně od hlavního města Addis Abeby, ve svazovém státě Oromie.

Na podrobnosti je čínské velvyslanectví skoupé. S veřejností se podělilo pouze o to, že skupinu devíti čínských občanů přepadli blíže neupřesnění ozbrojenci a že jednoho z Číňanů „bohužel zastřelili“.

Vůbec tudíž není vyloučeno, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Čína

Konflikt v Etiopii

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější