Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

5G sítě nezmění jen telefonování, ale celý svět. Čidla budou v autech i našich tělech

5G sítě pokryjí svět neviditelnou pavučinou. Foto: Matthieu Joannon, Unsplash
5G sítě pokryjí svět neviditelnou pavučinou. Foto: Matthieu Joannon, Unsplash

Zahájení komerčního provozu mobilních 5G sítí v USA a Jižní Koreji je připomínkou, že už brzy začneme tuto převratnou technologii chystat i v České republice. Má potenciál změnit naše životy ještě více, než se to dosud podařilo mobilním telefonům.

Představte si jemné neviditelné pletivo obepínající zeměkouli. Hustou síť myšlených, nehmatatelných drátů, které propojí cokoli s čímkoli. Dá se k nim připojit letící dron, jedoucí auto, váš počítač či telefon, měřič vlhkosti půdy na poli, parkovací automat, robot v továrně, kartón se zbožím ve skladu. To vše v miliardových množstvích a po celém světě. Vznik téhle fantastické sítě, která změní svět, můžeme od letoška sledovat v přímém přenosu. Její účinky pocítíme však až za několik let.

Kdo byl první? Verizon v Americe, anebo trojice jihokorejských operátorů? Tahle otázka na nějakou dobu zaměstnala PR týmy na obou stranách Pacifiku, ale rozdíl několika hodin, o něž se vede spor, je samozřejmě nepodstatný. Přiřknout prvenství si zaslouží spíše Američané, protože Verizon spustil něco, co už teď vypadá trochu jako síť. Jeho technologie 5G je použitelná v Chicagu a Minneapolisu, byť hledání signálu prý není jednoduché.

Korejci naproti tomu uspořádali hlavně show pro pár celebrit. Do konce roku však chtějí mít signálem 5G pokryta všechna velká města v zemi, čímž Američany pravděpodobně předběhnou. Tou dobou se však začnou do závodu zapojovat i další země. Letošní rok zřejmě vejde do dějin technologií jako rok 5G sítí.

Od utrženého sluchátka k všudypřítomným datům

5G znamená pátá generace. Vývoj šel tak rychle, že mnozí z nás pamatují všechny ty generace z vlastní zkušenosti. První generací byly analogové sítě standardu NMT (Nordic Mobile Telephony), vyvinuté ve Švédsku a Finsku na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. U nás zavedl tuto technologii – tehdy už zastaralou, ale levnou a jednoduchou – Eurotel v roce 1991 a ukončil její provoz kupodivu až v roce 2006.

Zásadní změnu přinesla druhá generace, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější