Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Milion chvilek při „hledání demokrata“ utratil víc, než dovoluje zákon. O kampaň převážně nešlo, tvrdí

Foto: Facebook Milionu chvilek pro demokracii.
Foto: Facebook Milionu chvilek pro demokracii.

Spolek Milion chvilek před volbami vydal významné prostředky na svůj projekt Demokrat na Hrad. Podle veřejně dohledatelných informací by přitom překročil limit, který může jako třetí strana do kampaně dát. Spolek trvá na tom, že šlo o běžnou činnost spolku. A dohledovému úřadu vyúčtuje pouze jednoznačnou podporu Petra Pavla.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Spolek Milion chvilek se i v posledním roce výrazně zapojil do prezidentských voleb. Na podzim roku 2022 rozjel kampaň Demokrat na Hrad, která vyzývala k volbě „demokratických kandidátů“. Velká část projektu byla zaměřena na představování a podporu kandidátů, kteří jsou podle spolku demokratičtí – vedle Petra Pavla a Danuše Nerudové to byli ještě Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Kampaň se přitom výrazně vymezovala proti Andreji Babišovi, kterého označila za nedemokratického. V jejím rámci tak zněla například hesla jako „Andreji Babiši, na Hrad ne!“.

Spolek do této kampaně v průběhu minulého roku investoval výraznou částku.

Na svém transparentním účtu má za projekt Demokrat na Hrad vyúčtováno celkem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější