Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (342. den): Po tancích se mluví o letadlech, překvapivě i o francouzských Mirage 2000

Mirage 2000C. Foto: Johnoson Barros (Flickr)
Mirage 2000C. Foto: Johnoson Barros (Flickr)
  • Jak by Mirage 2000 obstály proti ruským letadlům.
  • U Bachmutu a Vuhledaru žádné zásadní změny, nelze vyloučit ruský útok u Kreminné.
  • Ukrajinci dostanou modernější vozy Bradley, jak se původně předpokládalo.
  • Human Rights Watch kritizuje Ukrajinu za používání zakázaných min.
  • Graf dne – Rusové za leden dobyli území velké jako okres Praha-západ.
  • Mapa dne – Bachmut.
  • Videa dne – boj v ruském zákopu; ruský postup u Vuhledaru; reportáž o ukrajinských pilotech; ruské záběry z dobyté Kliščijivky; jak rychle dokáže střílet německá houfnice PzH 2000; Rusové přišli o 40 až 50 procent výsadkářů.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za úterý 31. ledna. Situace na některých místech už může být jiná.

Ukrajinci chtějí francouzská letadla Mirage 2000. Jedna ještě nedávno nepřekročitelná hranice padla rozhodnutím o dodávkách západních tanků na Ukrajinu. Vzápětí se začalo hlasitěji mluvit o bojových letadlech, o která Ukrajinci prosí už dlouho, protože jejich letectvo je vyzbrojeno zastaralou exsovětskou technikou.

Nejhlasitěji se mluví o amerických letadlech F-16 a překvapivě i o francouzských Mirage 2000. Zájem o ně má ukrajinské letectvo a Emmanuel Macron řekl: „V podstatě nic není vyloučeno.“ Podmínkou je, že by nemohla být použita k eskalaci, tedy k útoku proti ruskému území. I Poláci o případném dodání svých F-16 říkají, že se o něm dá diskutovat, ale jen na základě dohody v NATO. Oni sami se určitě nevzdají nejmodernějšího typu ve své výzbroji.

Výhodou letadel F-16 je, že jsou dostupná ve vyšších stovkách. Západoevropská letectva z nich přecházejí na modernější F-35 a stále mnoho jich má americké letectvo. Nizozemci dodání svých starších, ale průběžně modernizovaných F-16 připustili. V jistém smyslu je zajímavější ukrajinský zájem o Mirage 2000, protože je překvapivější. Jak Macronovou reakcí, tak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější