Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Špičky ČSSD budou chtít vysvětlení, jak firma Tomanova otce přišla ke státním pozemkům za čtvrt miliardy

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Foto: ČTK
Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Foto: ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček bude od ministra zemědělství Miroslava Tomana chtít vědět, jak firma jeho otce privatizovala pozemky, které pak zase za čtvrt miliardy prodala státu nebo hlavnímu městu. Kauza, na kterou včera upozornili Reportéři ČT, by se měla řešit na pátečním předsednictvu strany.

Reportéři ČT zjistili, že společnost Xaverov získala v privatizaci pozemky, které později prodala zpět státu nebo hlavnímu městu za 250 milionů korun. Nabyla je na základě dokumentu, který vydalo ministerstvo zemědělství v době, kdy byl nynější ministr Toman na resortu náměstkem. Podle zjištění pořadu ale tato plocha nebyla zařazená do původního privatizačního plánu, proto by na ně Xaverov vlastně neměl mít žádný nárok.

„Ty pozemky, o kterých mluvíte a o které dnes probíhají spory, rozhodně nejsou součástí privatizačního projektu, ani se o nich žádným způsobem nezmiňuje,“ sdělil České televizi děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické Ladislav Mejzlík. Stejného názoru byl i právník Viktor Rossmann.

Xaverov nakonec získal pozemky od státu několika způsoby, v některých případech mimosoudní cestou, jindy před soudem právní zástupce státu prohlásil, že uznává dokument ministerstva, podle nějž pozemky náleží firmě.

Sporný dokument vznikl na ministerstvu zemědělství v roce 2005. V té době resort vedl Petr Zgarba (ČSSD), který post záhy opustil kvůli tomu, že měl státní pozemky přidělovat spekulantům za zlomek jejich skutečné ceny. Jeho náměstkem byl tehdy právě Miroslav Toman mladší. Ten odmítl pro Reportéry ČT celou věc komentovat, neodpověděl ani na dotazy Deníku N. Vysvětlení teď ale budou požadovat jeho spolustraníci i předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Až se vrátím ze zahraniční cesty, budu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější