Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zneužívali mě dominikáni a Duka mi nepomohl. Chci po církvi omluvu, píše muž papeži

Ilustrační foto. Zdroj: Josh Applegate
Ilustrační foto. Zdroj: Josh Applegate

Muž, kterého jako šestnáctiletého údajně sexuálně zneužívali dva dominikáni, se obrátil přímo na Vatikán. Jeho dopis papeži Františkovi má Deník N k dispozici. Bývalý církevní soudce, který údajné oběti pomáhá, zároveň Vatikán požádá, aby byl jeho případ nepromlčitelný.

Muž, jenž chce vystupovat pouze jako pan P., jeho identitu však redakce zná, tvrdí, že jej před více než 25 lety zneužívali dva členové dominikánského řádu. Pan P. se podle svých slov už několik měsíců marně snaží setkat s kardinálem Dominikem Dukou, aby se případně dočkal omluvy. Bývalý církevní soudce Jan Rozek dodává, že o setkání v této souvislosti žádal kardinála i on, rovněž zbytečně.

O setkání s kardinálem už P. ztrácí zájem. „Nevím, zda bude mít vynucená omluva v tuto chvíli ještě smysl a efekt, kdy bych se mohl vyrovnat s fyzickými i psychickými následky zneužívání a téměř třicetiletého neřešení mého stavu po zneužívání. Začínám mít dojem, že by situaci měl řešit církevní i civilní soud,“ řekl redakci. Kauza, na kterou jako první upozornila Česká televize v pořadu 168 hodin, je však již promlčená. Oba údajní viníci jsou navíc už po smrti.

Rozek však Deníku N řekl, že požádá vatikánskou Kongregaci pro nauku víry, aby byl případ pana P. nepromlčitelný. Pak by se kauzou musel Vatikán zabývat.

Pan P. se teď prostřednictvím organizace Pro čistou církev obrátil přímo na papeže Františka. Ten totiž v únoru 2019 označil zneužívání dětí za zvěrstvo a ujistil veřejnost, že římskokatolická církev bude k těmto kauzám přistupovat „s nejvyšší vážností“. Kromě toho slíbil, že církev nebude sexuální skandály zamlčovat.

P. v dopise papeži popisuje průběh sexuálního zneužívání i to, kde přesně k němu docházelo. „Před

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zneužívání v církvi

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější