Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Bez vlajky a hraní hymny? Rusové ani tak na olympiádu nepatří

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko. Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko. Foto: kremlin.ru

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) přišel s návrhem, aby se příští letní olympiády směli účastnit také sportovci z Ruska a Běloruska. Kritiku sklízí i nápad Evropské komise reagující na systém amerických zelených pobídek, jejichž start Evropu silně dráždí.

Nejdůležitější zprávy dne pro vás vybral a okomentoval Jan Úšela.

Olympiáda není apolitická. Smiřme se s tím

Když pozvete Rusy a Bělorusy, s našimi sportovci nepočítejte, zní z Ukrajiny, Polska nebo i Dánska či Velké Británie. Blížící se letní olympiádě hrozí, že ji poznamená bojkot jako hry v Moskvě a Los Angeles. V 80. letech, kdy se obě zmíněné hry odehrály, šlo o přetahovanou mezi Západem a východním blokem, tentokrát se spor týká války na Ukrajině.

Krátce po zahájení ruské invaze doporučil Mezinárodní olympijský výbor světovým sportovním federacím, aby sportovce z Ruska a Běloruska nezvaly na své soutěže, což platí dodnes. Nyní ale MOV koketuje s myšlenkou přimhouřit oči a atlety obou zemí přeci jen pustit na příští letní olympiádu, která se ve francouzské metropoli odehraje za rok a půl.

Podle výboru by mohli Rusové a Bělorusové soutěžit jako „neutrální sportovci“ a nijak by neměli naznačovat příslušnost ke svému státu, popisuje ve svém článku kolega Tomáš Vasilko ze slovenského Denníku N. Na stadionech by tak nevlály ruské ani běloruské vlajky a vítězům z těchto států by nehrály jejich národní hymny.

Podle MOV je taková „neutralizace“ dostatečná. Povolení startu atletů z dvojice států je podle výboru navíc férové. „Žádnému sportovci by se nemělo zakazovat soutěžit na základě jeho pasu,“ píše se ve stanovisku MOV.

Na první pohled jde o silný argument, proti němuž nelze moc namítat. Ruští ani běloruští sportovci přece nemůžou za vlády svých zemí, proto by neměli být trestáni. Jenže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější