Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Film Někdo klepe na dveře: Ťuk, ťuk. Dobrý den. Máme pro vás tu apokalypsu

Jonathan Groff (vlevo) a Dave Bautista jako Eric a Leonard ve filmu Někdo klepe na dveře. Foto: CinemArt
Jonathan Groff (vlevo) a Dave Bautista jako Eric a Leonard ve filmu Někdo klepe na dveře. Foto: CinemArt

V novém filmu režiséra M. Night Shyamalana Někdo klepe na dveře jsou hlavní hrdinové buď uvěznění šílenci trpícími bludnými představami, anebo mají skutečně zásadní úlohu v záchraně. Zní to dost dramaticky. Shyamalanův film ale působí spíš mdle, ani lehký dotek grotesky ho nezachrání.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Od filmů M. Night Shyamalana se dá se značnou mírou pravděpodobnosti očekávat, že při nich divák, když už nic jiného, zažije aspoň tzv. prču. Je to vzácná a efemérní kvalita, její dosažení zhusta nebývá důsledkem vědomého úsilí, častěji prča nastává navzdory záměrům autora. Zároveň ale na jeho straně vyžaduje i nějakou míru talentu.

Prostřednost prče nesvědčí, nevyvolá onen žádoucí nechápavý údiv (jak mohlo někoho napadnout tohle??), pocit jakési strženosti zjevnou a v něčem ovšem původní a těžko napodobitelnou stupiditou či naopak skutečnou inspirovaností.

Shyamalan má pro vytváření prči skvělé předpoklady. Je to talentovaný tvůrce, zároveň (alespoň dle dostupných svědectví soudě) přesvědčený o své genialitě. Jeho filmografie je hodně nevyrovnaná, i jeho početným

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější