Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

MOV chce pustit Rusy na olympiádu pod neutrální vlajkou. Češi jsou proti, bojkot ale nechtějí

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Bach s ruským prezidentem Putinem v Moskvě v roce 2015. Foto: Kreml, kremlin.ru
Předseda Mezinárodního olympijského výboru Bach s ruským prezidentem Putinem v Moskvě v roce 2015. Foto: Kreml, kremlin.ru

Mezinárodní olympijský výbor naznačuje, že ruští a běloruští sportovci by se mohli v Paříži v roce 2024 zúčastnit letních olympijských her, pokud se vzdají státních symbolů. „Jsme proti, ale ne za cenu mezinárodního bojkotu,“ reaguje Český olympijský výbor.

Olympijské hry v Paříži se uskuteční už za rok a půl a nyní začal diplomatický spor, který je může výrazně poznamenat. Jeho hlavní otázkou je, zda by se jich měli účastnit i ruští a běloruští sportovci poté, co Rusko s pomocí Běloruska napadlo Ukrajinu a způsobilo v Evropě největší válku od druhé světové.

Krátce po únorové invazi doporučil Mezinárodní olympijský výbor (MOV) mezinárodním sportovním federacím, aby ruské a běloruské sportovce nezvaly na mezinárodní soutěže. Jak v květnu napsal sportovní magazín Sports Illustrated, hlavním důvodem bylo to, že jiné země hrozily bojkotem těchto soutěží, pokud se jich budou účastnit i ruští sportovci.

Sportovní federace se k tomu postavily různě, ale obecně se dá říct, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Olympijské hry

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější