Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentské volby jako Senát ve velkém. Babišův případ potvrdil, že ANO v dvoukolovém systému prohrává

Mapa: Daniel Kerekes, Deník N
Mapa: Daniel Kerekes, Deník N

Dvoukolový volební systém ANO dlouhodobě nesvědčí. Do Senátu se za posledních devět let dostalo pouze dvanáct z více než stovky jeho kandidátů. Nepříznivou bilanci nenarušil ani Andrej Babiš v prezidentských volbách. Naopak potvrdil některé dlouhodobé trendy. Se současným předsedou bude ANO podle experta zvyšovat svůj potenciál obtížně.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Data výzkumné organizace PAQ Research ukazují, že předseda ANO ve druhém kole voleb získal na svou stranu jen necelá čtyři procenta voličů Danuše Nerudové a pět procent voličů Pavla Fischera – tedy kandidátů, kteří v prvním kole skončili na třetím, respektive čtvrtém místě.

Opakoval se tak scénář, na který je již Babišovo hnutí v posledních více než osmi letech zvyklé. V dvoukolových hlasováních se proti jeho kandidátům totiž tradičně spojují voliči těch ostatních.

Od roku 2014, kdy ANO poprvé vstoupilo do senátních voleb jako parlamentní síla, vyslalo hnutí 120 uchazečů o post v horní komoře Parlamentu. V 61 případech se nominand ANO probojoval do druhého kola, v něm ale uspělo jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Senátní volby

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější