Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (340. den): Rusové převzali iniciativu, ale platí za ni vysokým počtem mrtvých

Výsledok jedného z ruských útokov natočený z dronu. Foto – ukrajinská armáda
  • Jaké jsou scénáře dalšího vývoje.
  • Hrozba obklíčení Bachmutu je zase o něco větší.
  • Mapy dne – Vuhledar a Bachmut.
  • Videa dne – bombardování Vuhledaru; boj u Vuhledaru; Terminátory v akci – něco je v nepořádku s hlavněmi; nácvik boje v zákopech.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí z neděle 29. ledna. Situace už může být na některých místech jiná.

Jaké jsou aktuální scénáře. Zdá se, že iniciativu na frontě během této zimy definitivně převzala ruská armáda. Bachmut už není jediným místem, kde se snaží o zvrácení situace na bojišti. Ukrajinci jsou pod tlakem ve známých lokalitách, ale i na místech, odkud ještě nedávno přicházely povzbudivé zprávy o rýsujících se úspěších. Do první kategorie patří Bachmut, do druhé Kreminna, odkud i dnes ukrajinská armáda hlásí odrážení ruských útoků namísto vlastního postupu.

Jsou dva základní scénáře toho, co právě pozorujeme.

Pesimistický je, že probíhá jen oťukávání ukrajinských linií a je třeba čekat na větší ruskou ofenzivu, přičemž už i toto oťukávání Ukrajinci odráží jen s těžkostmi. Velký útok navíc klidně může přijít i na úplně jiném místě a aktuální boje slouží jen na odlákání pozornosti.

Podle optimistického scénáře má ukrajinský generální štáb situaci pod kontrolou a do obranných bitek nasazuje přesně tolik vojáků, kolik stačí na zadržování ruských útoků až do chvíle, kdy budou Ukrajinci připravení na svoji ofenzivu, pro kterou šetří zálohy. V ideálním případě i s pomocí slíbených dodávek západních tanků a jiné těžké techniky.

Jisté jsou dvě věci. Ofenziva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější