Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zahraniční politika s novým prezidentem: Pavel už naštval Čínu a plánuje cestu na Ukrajinu

Gabriel Kuchta, Deník N
Gabriel Kuchta, Deník N

Česká zahraniční politika se po mnoha letech problémů a neshod mění. Často kritizované kroky Miloše Zemana chce nově zvolený prezident Petr Pavel nahradit diplomatičtějším přístupem podobným tomu, který po sametové revoluci zavedl Václav Havel. Nyní s vládou řeší, kdo povede jeho zahraniční odbor a kdo jej doprovodí při cestě na Ukrajinu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nově zvolený prezident Petr Pavel opakovaně slíbil, že bude zemi zastupovat po dohodě s vládou a bude respektovat její prozápadní směřování, což už je výrazná změna v porovnání s Milošem Zemanem, který po většinu svého funkčního období kladl důraz na vztahy s Ruskem nebo Čínou. Generál ve výslužbě se zkušenostmi z NATO už nyní začal nastavovat nová pravidla tak, aby po jeho březnové inauguraci bylo vše jasné. V pondělí proto Pavel hovořil s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ve středu večeří se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS).

„Se zvoleným prezidentem jsem se sešel, byla to příjemná a konstruktivní debata o české zahraniční politice. Těším se na spolupráci a jsem rád, že máme stejné názory na směřování Česka,“ řekl po setkání ministr Lipavský. Podrobnosti o obsahu schůzky neuvedl. „Diskutovali témata související se zahraniční politikou a formu budoucí spolupráce. Detaily k obsahu schůzky sdělovat nebudeme,“ doplnila v podobném duchu Pavlova mluvčí Markéta Řeháková.

O zahraniční politiku Hradu se má starat diplomat

Podle informací Deníku N však ministr se zvoleným prezidentem řešil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější