Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výlet do města Angoulême, kde jsou komiksoví kreslíři polobohy

Fronty na komiksové autory na festivalu v Angoulême. Foto: Richard Klíčník
Fronty na komiksové autory na festivalu v Angoulême. Foto: Richard Klíčník

Zatímco Česko bouřilo finálem prezidentské volby, ve Francii se o minulém víkendu žilo komiksem. Nakladatelský redaktor a přední český odborník na komiksy Richard Klíčník v dalším díle rubriky Za oponou píše o své mnohaleté návštěvnické účasti na komiksovém festivalu ve francouzském Angoulême. Ten letos oslavil 50. ročník.

Angoulême je každoročně komiksovou Mekkou, jen dvacet kilometrů od městečka Cognac. Můžete tu vystudovat střední, vyšší odbornou a nyní už i vysokou komiksovou školu. Můžete sem přijet na festival, největší svého druhu na světě. Za jeden víkend se sem přijede komiksově poveselit více než dvě stě tisíc lidí. Podle front, které se v Angoulême letos stály, to vypadalo, že tentokrát mohly padnout všechny návštěvnické rekordy.

Na festivalu se v posledních letech pravidelně objevují také Češi. Loni UNESCO pozvalo na svůj stánek Kateřinu Čupovou a Štěpánku Jislovou, letos jste mohli na stáncích jejich francouzských vydavatelů potkat Lucii Lomovou a slovenského autora Branko Jelínka.

Letos poprvé se také České literární centrum zúčastnilo setkání komiksových profesionálů, na kterém představovalo české komiksy zahraničním vydavatelům. Čeští komiksoví autoři začínají pronikat do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komiks

Za oponou

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější