Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mateřství jako nejlepší léta života? Mnoho žen v Česku trpí osaměním a frustrací

S osaměním mají zkušenosti čtyři pětiny respondentek průzkumu aplikace Mamio. Ilustrační foto: Krzysztof Kowalik, Unsplash
S osaměním mají zkušenosti čtyři pětiny respondentek průzkumu aplikace Mamio. Ilustrační foto: Krzysztof Kowalik, Unsplash

Situace českých matek se za posledních dvacet let podle odborníků sice všeobecně zlepšila, mnoho jich však zažívá sociální izolaci a pocity osamělosti. Důvodů je řada – ať už jde o omezené sociální kontakty, stěhování do nového prostředí, nebo o úzkosti. Ty mohou vznikat i z nevyžádaných komentářů okolí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sociální izolaci po porodu prvního syna zažívala i ilustrátorka a studentka mikrobiologie Barbora Hošková. Sama sebe popisuje spíš jako introvertku, která si samotu užívala.

„Hodně jsem cestovala a byla jsem zvyklá na svobodu, že se člověk může sebrat a kdykoli někam vypadnout. To už teď tolik nejde,“ vysvětluje hlavní změnu Hošková. Narození prvního dítěte na podzim 2019 její život hodně změnilo.

„Vůbec jsem na to nebyla připravená. Ze sociálních sítí jsem získala řadu odstrašujících příkladů, kdy mě děsily příběhy žen, které nemohly takřka vystrčit nos z domu, protože jejich děti obtěžovaly,“ popisuje.

Dostala se do fáze, kdy se bála, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina a vztahy

Česko, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější