Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chybí jednoduchá cesta. Jak může Pavel řešit možného „Zemanova“ předsedu Ústavního soudu?

Jedna z prvních věcí, která možná čeká na nového prezidenta, bude kontroverzní jmenování ze strany jeho předchůdce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jedna z prvních věcí, která možná čeká na nového prezidenta, bude kontroverzní jmenování ze strany jeho předchůdce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Zvolený prezident Petr Pavel se připravuje mimo jiné i na možnost, že by Miloš Zeman ještě před odchodem z Hradu jmenoval nového předsedu Ústavního soudu. Pavel v několika rozhovorech řekl, že by se obrátil na Nejvyšší správní soud. Podle ústavních právníků to ale prezident udělat nemůže. To však neznamená, že by „Zemanova“ předsedu Ústavního soudu musel akceptovat. V úvahu přichází jiná cesta.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Miloš Zeman zvažuje, že ještě před inaugurací svého nástupce jmenuje nového předsedu Ústavního soudu. České televizi řekl, že už je „do jisté míry rozhodnutý“, ale nechává si zpracovat ještě jednu právní expertizu, v pořadí už třetí.

„Čekám ještě na jednu expertizu a podle toho se rozhodnu,“ prohlásil Zeman.

Nově zvolený prezident Petr Pavel od toho Miloše Zemana zrazuje a chce jeho rozhodnutí napadnout u soudu.

„Já předpokládám, že se asi s prezidentem Zemanem setkáme v dohledné době a určitě mu to zmíním. Pokud by ale přesto ten krok chtěl udělat, protože ho bude považovat za ústavně průchodný, pak budu reagovat tak, jak jsem už avizoval v kampani, to znamená, že bych asi dal podnět Nejvyššímu správnímu soudu, aby správnost takového kroku přezkoumal a navrhl mi možnosti řešení,“ řekl Pavel v povolebním rozhovoru rovněž v České televizi.

„Ze strany soudu se k tomu nemůžeme vyjadřovat,“ řekla Deníku N mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Podle ústavního právníka Jana Kysely ale Pavel případné Zemanovo rozhodnutí napadnout nemůže. „To nemůže udělat prezident, protože prezident je instituce a těžko může instituce prezidenta vést kompetenční spor s institucí prezidenta. Tam osoby nehrají roli, takže kompetenční spor nepřipadá v úvahu,“ řekl Kysela Deníku N.

V úvahu podle něj přichází jiná cesta. Pavel by měl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Petr Pavel

Ústavní soud

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější