Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišova výzva k sázení na jeho výhru je lumpárna, říká advokát. Z řady „poškozených“ se ale vyklubali trollové

Prezidentský kandidát Andrej Babiš hlasuje ve volební místnosti ve druhém kole prezidentských voleb. Foto: Michaela Říhová, ČTK
Prezidentský kandidát Andrej Babiš hlasuje ve volební místnosti ve druhém kole prezidentských voleb. Foto: Michaela Říhová, ČTK

Andrej Babiš kvůli příspěvku, v němž vyzval lidi, aby u sázkové kanceláře Fortuna využili vysokého kurzu dvanáct na jeho vítězství, čelí kritice i trestním oznámením. Část lidí, kteří si stěžovali na způsobenou finanční újmu, jsou však internetoví trollové.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Vsaďte si tisíc korun a přijďte všichni volit, vyhrajete dvanáct tisíc korun,“ napsal Babiš na sociálních sítích minulý týden ve čtvrtek, den před volbami. Ostravský právník Václav Němec se domnívá, že kandidát chtěl svým příspěvkem zvrátit výsledek hlasování.

„Snažil se ulovit hlasy tím, že lidé půjdou, vsadí si, a pak aby nebyli sami proti sobě, ho budou i volit. Kdyby byl výsledek voleb těsný, tak by takto získaných pár tisíc hlasů, které byly podpořeny výzvou ‚vsaďte si, vyděláte dvanáctkrát víc‘, mohlo rozhodnout,“ myslí si.

Němec na Babiše podal trestní oznámení. Expremiér se podle něj mohl dopustit podvodu maření přípravy a průběhu voleb. „Pokud se ukáže, že to není protizákonné, tak v pořádku. Ale mělo by se to prošetřit,“ řekl.

„Je to lumpárna, politická kultura se posunula o stupeň níž. Je to na hraně nabízení peněz za to, že někdo půjde někam hlasovat,“ dodal advokát. Trestní oznámení na předsedu ANO podle Němce podalo více lidí.

Právní kroky podniká také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější