Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bude ten „nový svět bez Babiše“ lepší?

Koho si najdou po Andreji Babišovi? Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Koho si najdou po Andreji Babišovi? Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Ondřeje Štindla: Je možné, že výsledek prezidentských voleb je příznakem slábnutí Andreje Babiše a ANO, že éra, kdy dominoval zdejší politice, je u konce. Ta představa je z pochopitelných důvodů lákavá. Její naplnění ale může přinést i vážný otřes. ANO je nejsilnější česká strana, nic nezaručuje, že ten hypoteticky uvolněný prostor po něm zaplní něco lepšího.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prohra v prezidentských volbách je počátkem konce politické dráhy Andreje Babiše. Usuzuje tak premiér Petr Fiala a není v tom ohledu sám. Nemálo komentátorů má rovněž za to, že expremiér je už za zenitem a jako politika ho čeká už jen úpadek – možná pozvolný a dlouhý, možná i docela rychlý.

Za těmi předpověďmi nepochybně nějaká racionalita je (jakkoliv i dnes zůstává tou nejspolehlivější prognózou matka všech analytických floskulí: Čas ukáže). Vnímám ji i já jako člověk, který minulý týden naznačoval, že šéf ANO může mít v tuzemské politice ještě světlou (nebo jak to v Babišově případě říct) budoucnost.

Ne dost impozantní Babiš

V povolebním vystoupení Andrej Babiš svým odpůrcům s poněkud křečovitě hraným nadhledem popřál, ať si užijí „svět bez Babiše“. Myslel tím svět, v němž se nebudou od rána do večera v myšlenkách zabývat šéfem ANO. Také si prý bude to oslabení pozornosti na něj upřené užívat. Možná pár dní, pokud vůbec.

Jistě si je také vědom toho, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější