Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Resumé i výhled českých knižních bestsellerů: kdo letos půjde ve stopách Tučkové? Mornštajnová, Nesbø i sama Tučková

Reedice Bílé Vody Kateřiny Tučkové s ilustracemi Jaromíra 99. Foto: Host
Reedice Bílé Vody Kateřiny Tučkové s ilustracemi Jaromíra 99. Foto: Host

Zákazníci jsou v knihkupectvích vybíravější, častěji sází na jistotu a je třeba o ně více bojovat. Přesto jsou s vánočními prodeji svých titulů navzdory finanční krizi čeští nakladatelé spokojeni. Jaké byly loňské bestsellery a jaké knižní taháky se chystají na tento rok?

Nejprodávanější knihou loňského roku se stala Bílá Voda Kateřiny Tučkové, která bodovala i v řadě výročních anket včetně Knih roku Deníku N. Host se ji letos chystá vydat v reedici s ilustracemi Jaromíra 99. Bílá Voda se loni stala vůbec nejprodávanější českou knihou s ohromujícím počtem 100 tisíc prodaných výtisků.

Během Vánoc se v Hostu dobře prodávala detektivka Pavouk Larse Keplera (za prosinec 20 tisíc výtisků) a také novinka Petry Soukupové Nikdo není sám, jíž se za tři týdny prodalo 11 tisíc výtisků, což je jeden z nejraketovějších nástupů na českém knižním trhu.

Longsellery a bestsellery

Vedlo se i starším titulům Hostu, takzvaným longsellerům, tedy knihám, které se dobře prodávají v delším časovém horizontu, i když už se kolem nich nevede žádná mediální ani reklamní kampaň.

Do této kategorie z hostovských titulů spadají třeba romány Aleny Mornštajnové Hana a Listopád; na tento rok Host ohlásil nový Mornštajnové titul Les v domě. Z titulů Hostu letos skončily na čtvrtém a pátém místě žebříčku prodejů právě starší tituly, šlo o knihy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější