Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišova rétorika po prvním kole mě ujistila v tom, že prohrál, říká Pavlův podporovatel Dědek

Majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek se podle svých slov dlouho rozhodoval, koho z kandidátů na prezidenta podpoří. Foto: ČTK
Majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek se podle svých slov dlouho rozhodoval, koho z kandidátů na prezidenta podpoří. Foto: ČTK

Když majitel společnosti Jablotron Dalibor Dědek před dvěma týdny sledoval projev Andreje Babiše, věděl prý, že jeho favorit Petr Pavel vyhraje. Právě rétorika šéfa hnutí ANO přispěla podle jabloneckého podnikatele k jeho prohře. Před pěti lety finančně podpořil Jiřího Drahoše, letos kromě Pavla sponzoroval Dědek i neúspěšnou Danuši Nerudovou.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Bylo složité podpořit Petra Pavla, ačkoli má komunistickou minulost?
  • Které Pavlovy vlastnosti mu podle něj volbu vyhrály?
  • Jaký dárek přivezl nově zvolenému prezidentovi a jeho manželce Evě?

V minulých prezidentských volbách jste sponzoroval Jiřího Drahoše, teď Petra Pavla, který zvítězil. Co jste si řekl jako první, když jste viděl výsledek?

Uspokojilo mě první zveřejněné číslo. Říkal jsem si: Nemýlím se. Že je rozhodnuto, jsem si uvědomil v prvním kole poté, co vystoupil Andrej Babiš. To, jakou zvolil rétoriku, mě ujistilo v tom, že prohrál.

Mimochodem –⁠ vzhledem k vašemu vzdělání jste si možná spočítal, že to vyšlo, ještě dřív než ostatní, nebo ne?

Vycházel jsem z toho, že první čísla jsou z nejmenších obcí, které v prvním kole byly ve prospěch pana Babiše, takže jsem pevně věděl, že je vyhráno. I tak mám velkou radost.

Jak vnímáte výsledek? V 90. letech nebylo příliš pravděpodobné, že by byl prezidentem zvolen člověk s komunistickou minulostí. Doba se možná změnila, ale bylo pro vás snadné Pavla podpořit?

Pro něj to byl hendikep. Bylo mi jasné, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější