Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přidat armádě, nebo učitelům? Co mají Piráti proti zbrojení a proč ODS a TOP 09 hájí výspu, kterou opustily

Střelba z minometu při výcviku 71. praporu. Foto: Jana Deckerová, Armáda České republiky
Střelba z minometu při výcviku 71. praporu. Foto: Jana Deckerová, Armáda České republiky

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík vzbudil bouři reakcí kritikou růstu výdajů na obranu. Jeho slova odmítly mimo jiné ODS a TOP 09. Ty dříve ve vládě samy rozpočet ministerstva snižovaly. Veřejná debata ale často končí tam, kde by měla začínat.

Kdyby kóta s názvem Dvě procenta HDP na obranu byla důležitý opěrný bod v terénu, boj o ni by probíhal zhruba takto:

Piráti by se k němu chtěli o kousek prostřílet, ale asi ne moc. Vládní strany by tvrdily, že zahájily útok, který někdo v příštím volebním období určitě dokončí. Vojsko by postupovalo terénem, který před časem pod velením ODS a TOP 09 chvatně vyklízelo, přičemž by tyto strany shodně tvrdily, že postup je pomalý a držení té kóty je naprostá priorita. (SPD a KSČM by tvrdily, že dobytí kóty Česku zadal nepřítel.)

Debata o příslovečných dvou procentech, které Česko má, podobně jako další členské státy NATO vynakládat na armádu, se vynořuje a mizí pravidelně. Každá strana ví, jak to má být – a má argumenty, které z jejího pohledu a pohledu jejích příznivců dávají smysl.

Upnutí se na dvě procenta nicméně funguje, vypůjčme si ještě jeden příměr z bojiště, jako kouřová clona. Zjednodušuje debatu o penězích pro armádu a není vidět, co je za ní.

Ferjenčík (zabývá se státním rozpočtem, školstvím a vzděláváním) ve facebookovém příspěvku napsal: „Zvyšování výdajů na zbrojení na dvě procenta HDP je v českých podmínkách jednoduše nesmysl. Za těch 50 miliard, které by to stálo navíc oproti současnému stavu, bychom mohli zvednout platy všem učitelům o 20 000 korun měsíčně nebo udržet důchodový systém nad nulou do roku 2035.“

Je to důležitý signál. Piráti jako druhá nejsilnější strana možná budou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější