Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Úspěšní Romové jsou ve společnosti inkognito. Chce to změnit kniha, která představí přes 250 osobností

Nová kniha Amendar. Foto: Eva Mošpanová, Deník N
Nová kniha Amendar. Foto: Eva Mošpanová, Deník N

Muzeum romské kultury vydává knihu s medailony 254 úspěšných Romů, jejichž osudy byly či jsou spojeny s Českem. Osobností v knize nazvané Amendar mohlo být i mnohem více, podle ředitelky muzea se ale řada lidí pořád bojí veřejně přihlásit ke svému původu.

„Jsou to úplně obyčejní lidé, kteří jsou úspěšní ve své práci nebo dokázali něco výjimečného,“ říká Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury. Před sebou má více než dvousetstránkový výsledek několikaleté práce své a svých kolegů s názvem Amendar.

Pod názvem se ukrývá kniha, v níž tvůrci shromáždili 254 úspěšných Romů žijících v Česku – od zpěvačky Moniky Bagarové, přes Petra Toráka, který pracuje ve Velké Británii jako policista, až po Davida Tišera, romského LGBT aktivistu.

Myšlenka vytvořit podobné dílo se původně zrodila v hlavě profesora historie Ctibora Nečase, který začal jména a medailonky osobností shromažďovat už někdy v roce 2015. V létě 2017 přišel s návrhem na brožurku do romského muzea. Tam jeho projekt uvítali a navrhli mu, že ho ještě rozšíří. V hlavách pracovníků, kteří se léta věnují romské historii, životu a kultuře, totiž okamžitě začala naskakovat další jména, která by šla do publikace doplnit. Nakonec jich napočítali téměř 400.

Nechtěli být zaškatulkováni

Tříčlenný tým pod vedením Alice Herákové tak začal vybrané osobnosti oslovovat, brzy ale narazil. „Řada lidí odmítla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Romové

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější