Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Strach jako moc, nebo slabost? Trump brání Woodwardovi ve vyprávění svou roztěkaností

Strach – Donald Trump v Bílém domě od Boba Woodwarda. Foto: Jana Ciglerová, Deník N
Strach – Donald Trump v Bílém domě od Boba Woodwarda. Foto: Jana Ciglerová, Deník N

Kniha Strach – Donald Trump v Bílém domě vydaná loni na podzim v USA se konečně dočkala českého překladu. Příběh je v díle Boba Woodwarda těžké vystavět kvůli Trumpově těkavosti, jeho nepředvídatelným reakcím a „tekutému“ chování, píše v recenzi Adam Černý.

Strach – Donald Trump v Bílém domě Boba Woodwarda vydaný loni v září ve Spojených státech a nyní v Česku v lecčem připomíná popis dvora s iracionálním vládcem včetně atmosféry, kde v uzavřeném světě málokdo věří málokomu a kdy náladu podezíravosti umocňují úniky médiím sloužící k vyřizování účtů nebo k pokusům ovlivňovat chod věcí.  Taková zkratka by však zjednodušovala už jen proto, že Bílý dům je klíčová instituce velmoci, kterou od světa ať už vnitřního, amerického, nebo toho vnějšího nelze odpojit. Z veškerého popisovaného zmatku a většinou marného úsilí vnést do fungování prezidentova úřadu řád si lze odnést užitečnou a barvitou lekci o politických procedurách americké politiky a vztazích mezi jednotlivými institucemi i uvnitř nich. Poučení však plyne převážně z příkladů, kdy se to nedaří.

První otázka u Woodwardova Strachu zní, nakolik je kniha důvěryhodná. Nejsnazší by bylo odkázat na pověstné pátrání v aféře Watergate, na jejímž konci bylo vynucené odstoupení prezidenta Richarda Nixona, a na ocenění dvěma Pullitzerovými cenami. Přesvědčivější je jeho odkaz na neutuchající sklon lidí vyprávět svůj příběh, který v případě nejbližšího okolí Donalda Trumpa muselo posilovat intenzivní puzení, že o něčem tak nezvyklém a mimořádném by měla veřejnost vědět.

I když autor na nikoho přímo neodkazuje, lze vypozorovat, že základem jeho informací je šestice

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější