Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čtyři faktory, které rozhodly volby

Petr Pavel pronesl první proslov po volbách. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Petr Pavel pronesl první proslov po volbách. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezidentské volby jasně ovládl Petr Pavel. Svého soupeře, šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, drtivě porazil. Pavel získal rekordních 3,358 milionu hlasů voličů, tedy více než 58 procent všech hlasů. Volební výsledky ovlivnila řada faktorů. Čtyři z nich ale byly zásadní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

1) Pavel dokázal překlenout dělení mezi voliči

Česká politika (zejména ta sněmovní) je v posledních letech charakterizována velkou voličskou stabilitou.

Válka na Ukrajině, ekonomické problémy, strach z budoucnosti nebo vysokých cen jsou jen některá témata, která ve společnosti v současnosti rezonují. Nijak zásadně ale nehýbou podporou jednotlivých stran a hnutí. Existují dva pomyslné voličské bloky, v rámci nichž se voliči pohybují. Na jedné straně jsou voliči stran vládní koalice, na druhé ti ostatní.

Pavlovi se podařilo kromě podporovatelů stran koalice, kteří se v prvním kolem šikovali za ním, Danuší Nerudovou, Pavlem Fischerem nebo Markem Hilšerem, získat i řadu hlasů od voličů opozice. „Získal až

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější