Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (337. den): Úspěchy mu otevírají cestu do Kremlu. Jak Prigožinovi žoldáci bojují na Ukrajině a proč se jim daří

Jevgenij Prigožin před hroby svých vojáků. Foto: ČTK/AP
Jevgenij Prigožin před hroby svých vojáků. Foto: ČTK/AP

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 26. ledna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Jestli někdo z války na Ukrajině zatím hodně vytěžil, pak je to Jevgenij Prigožin. Šéf a majitel žoldnéřské skupiny Vagnerovců se během jednoho roku stal z osobnosti mimo Rusko neznámé člověkem s velkým vlivem. Nezávislý ruský novinář a spisovatel Michail Zygar ho dokonce označuje za možného soupeře Vladimira Putina v prezidentských volbách.

Jistě, možná je to přehnané, ale ukazuje to, jakou pozici si Vagnerova skupina a Prigožin v Rusku během války vydobyli. Z velké části právě vagnerovci mají zásluhu na obsazení Soledaru, což je jediný větší úspěch Ruska za poslední půlrok.

To je také důvod, proč Zygar v článku pro New York Times nazývá Prigožina „osobností roku“ nebo „padouchem roku“. Píše, že v současnosti má vliv na vůdce Luhanské a Doněcké lidové republiky a podle jeho zdrojů se mu nově hlásí i čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

„Obecně jde o nejvlivnější klan v moderním Rusku, protože ti, kteří jsou na frontě, mají v Putinových očích největší váhu,“ píše Zygar, autor knihy Všichni muži Kremlu.

Úspěch vagnerovců na bojišti souvisí s Prigožinovým letním rozhodnutím verbovat do řad svých bojovníků vězně. Za svoji svobodu musí v jeho jednotkách bojovat půl roku.

Podle agentury Reuters klesl počet lidí v ruských věznicích od srpna do listopadu o 30 tisíc, Američané odhadují, že mezi vagnerovci bojuje 40 tisíc bývalých vězňů.

Co zpočátku vypadalo jako zoufalství ze strany Rusů, se ukázalo jako krutý, ale do jisté míry efektivní tah.

Proč se vagnerovcům daří prorážet obranné pozice Ukrajinců lépe než regulérní ruské armádě, ukazuje prosincová zpráva Ukrajinců, kterou má k dispozici americká CNN. Vzhledem k tomu, že jde o ukrajinské hodnocení, je samozřejmě třeba brát ho s rezervou, ale to, co popisuje, se objevilo i v jiných zdrojích.

Podle této zprávy představují vagnerovci pro Ukrajince v boji v uzavřených prostorách jedinečnou hrozbu, přestože zde utrpěli vysoké ztráty.

Jako první útočí naverbovaní vězni s minimálními bojovými zkušenostmi. Není divu, že jejich ztráty místy dosahují až 80 procent. Podle zprávy mají pod pohrůžkou trestu smrti zakázáno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější