Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ověřili jsme debatu na Nově. Častěji opět klamal Babiš

Andrej Babiš s manželkou Monikou před debatou TV Nova. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš s manželkou Monikou před debatou TV Nova. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Poslední velká televizní debata před vyvrcholením prezidentských voleb se konala v televizi Nova. Nesla se v relativně klidné a neútočné atmosféře, přesto se kandidáti dopustili několika zavádějících, nepravdivých, či dokonce lživých výroků. Přinášíme jejich ověření.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Andrej Babiš: „Pokud by vládní kandidát pan Pavel zvítězil, 46 % voličů ovládne všechny instituce, Ústavní soud, antimonopolní úřad, budeme mít absolutní vládu pětikoalice.“

  • Nepravda. Prezidentské volby v Česku vyhraje ten, kdo získá 50 % plus jeden platný hlas nebo více. Babiš buduje dojem, že úřad prezidenta obsadí kandidát, který ve druhém kole získá menšinu hlasů. To se ale nemůže stát.
  • Pavel také jistou část hlasů – menší, ale nezanedbatelnou – získává od voličů ANO a SPD. Babišovo rámování voličů stran současné pětikoalice ve sněmovních volbách 2021 (tehdy tyto strany získaly 43 % hlasů, současná sněmovní opozice 37 % a zbytek propadl) jako jednolitého bloku, hlasujícího vždy společně, není pravdivé.
  • Je pravda, že pokud by Petr Pavel zvítězil, typický volič koalice Spolu by se patrně cítil lépe reprezentován v ústavních institucích než typický volič opozice. To se ale při výměnách politických garnitur stává (v letech 2013-2021 se mohli mnohem lépe cítit reprezentovaní voliči ANO a Miloše Zemana), jednak hraje roli to, že se současné opozici mnohem méně daří v senátních volbách. Důvodů je více, například menší počet regionálních osobností či spojování se voličů proti radikálním či polarizujícím politikům ve dvoukolové volbě.
  • Petr Pavel není vládní kandidát (více níže).

Andrej Babiš:Neměl jsem žádný lukrativní post.“

  • Nepravda. Babiš za socialismu čtyři roky působil v Maroku jako zástupce československého zahraničního obchodu. Na webu ANO před časem stál jeho profil, v němž se psalo: „Měl jsem plat asi šest set dolarů, z čehož jsem polovinu dával bokem a šetřil, abych mohl splácet dům, který jsem postavil v Děvínské Nové Vsi a na který jsem si vzal půjčku 600 tisíc na 15 let při jednoprocentním úroku. S třemi sty dolary jsme si slušně žili.
  • V osmdesátých letech se dolar obchodoval asi za 45 Kčs, na černém trhu byla jeho hodnota o třetinu nižší. I tak Babišův plat dosahoval 18 tisíc korun. Průměrná mzda v roce 1985 byla asi tři tisíce, Babiš bral tedy vysoce nadprůměrný plat. Šéf ANO rovněž uvedl, že bydlel v budově obchodního oddělení československého velvyslanectví.

Petr Pavel: „Mé posty před rokem 89 nebyly nijak lukrativní, poslední rok jsem byl studentem.“

  • Zavádějící. Pavel má fakticky pravdu, že nižší důstojník u výsadkářů nebyla lukrativní pozice (rozhodně ne jako u Babiše v Maroku). V roce 1988 se stal studentem kurzu vojenské rozvědky, perspektivně tedy na lukrativní post mohl pomýšlet, například v rámci kariéry na bohatém Západě. Tam režim pouštěl jen omezený počet prověřených „kádrů“. Nelze ale doložit, zda by to byl případ i jazykově dobře vybaveného Pavla.

Andrej Babiš: „Ať se vojáci připravují (Babiš zřejmě myslí na válku, pozn. red.), ale ať to (náčelník generálního štábu Karel Řehka, pozn. red.) neříká lidem, ať nestraší naše ženy, děti. Ať se připravují, ale ať mlčí.“

  • Zavádějící. Není důvod, proč by občané republiky neměli vědět, že se armáda chce připravit i na primární úkol, který jí ukládají zákony, tedy obranu České republiky. Naopak nedává smysl, aby

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Ověřili jsme

Petr Pavel

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější