Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdyby to nevyšlo

Na náměstích je cítit závan atmosféry sametové revoluce – zvláštní kombinace naděje a zdráhání uvěřit, že by se sen o svobodě opravdu mohl naplnit. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Na náměstích je cítit závan atmosféry sametové revoluce – zvláštní kombinace naděje a zdráhání uvěřit, že by se sen o svobodě opravdu mohl naplnit. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Pokud patříte k té části Česka, která cítí velkou naději, že se na Hrad vrátí normální, slušný prezident, možná cítíte i obavu ze zklamání, kdyby se to nakonec nepodařilo. Tento text je v takovém případě určen právě vám. Nechávám na vás, zda si ho přečtete hned, nebo ho odložíte jen pro případ, že by se tato naděje opět – už potřetí – zhroutila.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Asi nejsem jediný pamětník sametové revoluce, který si na ni v posledních dnech mockrát vzpomněl. Ve vzduchu, na náměstích, mezi lidmi, kteří nerezignovali na tehdejší sen o místě Česka mezi demokratickými a svobodnými zeměmi, se vznáší její nezapomenutelná atmosféra. Ta zvláštní kombinace naděje a zdráhání uvěřit, že by se opravdu mohla naplnit.

Ti, kdo jsou ještě starší, možná vzpomínají i na zklamání z nenaplněné naděje roku 1968. A mladší ročníky, které neprožily pražské jaro ani sametovou revoluci, určitě nezapomněly na pocit marnosti, který zavládl po sečtení hlasů z druhého kola poslední prezidentské volby před pěti lety.

Jako bych už teď četl námitky, že nelze přirovnávat volby v plně demokratické zemi k historickým zvratům, z nichž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější