Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dezinformace o Pavlově úmrtí přišla z ruského serveru. Autor po sobě důkladně zametl stopy

Dezinformace o Petru Pavlovi.
Dezinformace o Petru Pavlovi.

Falešný e-mail oznamující dezinformaci o úmrtí prezidentského kandidáta Petra Pavla vytvořili profesionálové, shodují se oslovení experti. Případ vyšetřuje policie.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ve čtvrtek dopoledne rozeslal neznámý člověk nebo skupina lidí e-mail s nepravdivou informací, že kandidát na prezidenta Petr Pavel zemřel. E-mail přišel z adresy vytvořené pro tento účel, která předstírala, že jde o e-mail Pavlovy mluvčí.

Kromě e-mailu šířícího nepravdivou informaci se objevil také profesionálně připravený falešný web, který do detailu okopíroval pravé webové stránky Petra Pavla. Jen k nim připojil onu falešnou zprávu o úmrtí.

Deník N pátral po tom, kdo za jejím šířením stojí. Z dostupných informací je patrné, že akci začal její iniciátor chystat už před týdnem, 21. ledna. Tehdy si zaregistroval doménu, které je stejná jako originální, pouze má místo .cz koncovku .com.

Z dostupných dat lze zjistit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější