Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nezdravý fastfood, nebo hýčkané nehmotné dědictví? Pro Belgičany jsou hranolky národní zlato

Jedna ze zhruba pěti tisíc belgických fritérií. Tuto najdete v Bruselu. Foto: Adobe Stock
Jedna ze zhruba pěti tisíc belgických fritérií. Tuto najdete v Bruselu. Foto: Adobe Stock

Belgický deník Radky Smejkalové: Hranolky představují pro Belgičany nezaměnitelný mode de vie, životní styl, s nímž lze nejen zahnat hlad, ale dočkat se třeba i pasování na rytíře Řádu zlatého kornoutu a v neposlední řadě zachránit planetu.

O původu pomfritů (jak se také hranolkům podle francouzského pommes frites občas říká) koluje dlouhá řada historek. Podle rukopisu jistého Josepha Gérarda z roku 1781 si lidé žijící podél břehů řeky Mázy od Dinantu po Lutych doplňovali jídelníček pečenými rybičkami. Když jednou řeka zmrzla natolik, že nebylo možné rybařit, napadlo je nahradit rybky podobně velkými bramborovými hranolky – a ty pak už zdomácněly.

Jisté je, že zprvu pojízdné fritérie se od 19. století objevovaly na poutích; nejstarší kamenný krámek se datuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Belgický deník

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější