Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„S dětma bych v centru nebydlel, ani kdyby mi platili.“ Z luxusního penthousu až pod most aneb Jak se bydlí v Praze? Draze

Z výstavy v pražském CAMPu. Foto: Vojtěch Veškrna
Z výstavy v pražském CAMPu. Foto: Vojtěch Veškrna

Že v Praze chybí dostupné bydlení, se obecně ví. Co ale s tím? Řešení se snaží hledat nová výstava v Centru architektury a městského plánování (CAMP), která zároveň ukazuje různé úhly pohledu na oblast bytové politiky. Ve fotografiích nechává nahlédnout do rozličných domácností Pražanů – od rodinných domků na periferii přes staré činžáky a panelákové byty až po hausbót, studentské koleje nebo domov seniorů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V roce 1969 vyšla v edici Merkur kniha Mileny Lamarové s názvem O bytech a lidech, kde autorka radila, jak prakticky a nadčasově zařídit vlastní domácnost. Brožurka nabízela rovněž vhled do malých světů, které se skrývají za zdmi starých činžáků, panelových domů i vilek na předměstí.

Se stejným názvem (ač inspirace nepřišla od jmenované knihy, ale ze zahraničí) v roce 2013 navázal svého času velmi populární, dnes již však mrtvý blog Jakuba Vávry, jehož čtenáři měli možnost nahlédnout, jak bydlí inspirativní osobnosti jako umělci, designéři či architekti.

Díky němu jsme se mohli podívat do soukromí umělce Michala Škapy, fotografky Alžběty Jungrové, ilustrátorky Adély Marie Jirků nebo režiséra a designera Jiřího Marshala.

Štafetu od blogu O bytech a lidech pomyslně převzal fotograf Dereck Hard, který výpravy do bytů nebo ateliérů současných influencerů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Bydlení

Praha

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější