Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Newsletter live! Česká televize škrtá, koncesionáři by měli platit víc

Nový cyklus ČT Dirigenti. Foto: Mikuláš Křepelka
Nový cyklus ČT Dirigenti. Foto: Mikuláš Křepelka

Ve čtvrtek v pražském kině Ponrepo Česká televize představila kolekci nových dokumentů, které uvede v letošním roce na obrazovkách. Jak programovou skladbu České televize ovlivní omezení prostředků na původní tvorbu? Na Stardance a Peče celá země se dostane, na dokumenty, sport nebo seriály už méně.

135 korun měsíčně platí české domácnosti za využívání České televize. Tato částka se nezvýšila už od roku 2008, tedy téměř 15 let, neodráží tedy ani inflaci. Dlouhodobé nezvyšování koncesionářských poplatků má za následek masivní škrty, ke kterým letos Česká televize sáhne.

Ty se dotknou celé původní tvorby, podle rozpočtu ČT na tento rok tak například televize bude mít o 13 procent méně peněz na seriály a televizní filmy, o 27 procent méně na sportovní pořady či o celých 34 procent méně právě na dokumentární tvorbu. Více prostředků dostane letos jen zábavní segment, díky masivní investici do velkých show typu Stardance či Peče celá země.

Výsledkem je právě poměrně chudá nabídka nových dokumentů i dokumentárních cyklů, které se věnují především různým publicistickým a aktuálním tématům. I když i mezi nimi lze najít zajímavé kousky. Tolik diváků jako Stardance asi mít nebudou,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

live!

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější