Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cibule nad zlato. Proč se ta nejobyčejnější zelenina na světě stala luxusem, po němž prahnou i pašeráci

„Filipínské cibule jsou ty nejdražší cibule na světě.“ Foto: @legit_cool (Twitter), sandmandaddy69 (Tumblr), Thaiger (Reddit). Koláž: Deník N
„Filipínské cibule jsou ty nejdražší cibule na světě.“ Foto: @legit_cool (Twitter), sandmandaddy69 (Tumblr), Thaiger (Reddit). Koláž: Deník N

Existuje místo, kde nad cibulí zapláčete dvakrát: při krájení, ale ještě předtím při placení. Místo, kde se obvykle levná zelenina stala tou nejdražší na světě; kde se v letadlech pašuje přes hranice. To místo se jmenuje Filipíny. A ačkoli se tomu Filipínci smějí, za humorem se tají problém palčivější než cibulová šťáva.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Výsledky online vyhledání hesla „Filipíny cibule“ připomínají na první pohled spíš soutěž o to, kdo vymyslí ten nejlepší žert. Zejména na sociálních sítích a diskusních fórech jako Reddit nebo Tumblr čeká na zájemce o téma úplný gejzír memů čili internetových obrázkových vtipů; namátkou:

Hrdě vystavená mužská hruď, kterou místo zlatého řetězu zdobí na stužce přivázaná purpurová cibule. A stejným „šperkem“ ověšená ruka, kde cibule kromě zápěstí pyšně trčí také z prsteníčku.

Nebo krabička na snubní prsten, když už jsme u toho prsteníčku – jen s tím rozdílem, že dojatý výraz na tváři o ruku požádané ženy nevyvolal diamant, ale typická letokruhová kresba rozkrojené cibule.

Romantikou srší také bohatá cibulová kytice s apelem „Vyznejte na Valentýna lásku!“; jinde se zpotvořený nešťastník Glum řítí do plamenů Hory osudu a nadšeně zírá na svého „miláška“, jehož se konečně opět zmocnil: neloupanou cibuli.

V bonboniéře Ferrero se místo pralinek tísní jedna cibule vedle druhé, cibule visí z uší jako ty nejžádanější náušnice nebo je jimi ověšen vánoční stromeček.

Mladý prodavač sedí před desítkami pytlů s cibulí a další cibulové hromady má kolem sebe rozsypané na zemi; na tváři má tak trochu truchlivý, odevzdaný výraz. „Nebreč,“ konejší ho kdosi v komentářích. „Takhle voní peníze!“ Popisek fotky dává diskutujícímu za pravdu: „Dnes nejbohatší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jídlo a gastronomie

Jihovýchodní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější