Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tyhle zaberou.“ Američané posílají Ukrajině proti Rusku své nejsilnější tanky

Američtí vojáci při přehlídce ukazují tank M1 Abrams. V dalších měsících by měly pomoct Ukrajině v obraně vůči Rusku. Foto: Mark6mauno, Flickr, (CC BY 2.0)
Američtí vojáci při přehlídce ukazují tank M1 Abrams. V dalších měsících by měly pomoct Ukrajině v obraně vůči Rusku. Foto: Mark6mauno, Flickr, (CC BY 2.0)

Zaslání spojeneckých tanků a vozidel Ukrajině je podle odborníků zlomové. Rusko chystá na jaře další úder, a vývoj tak spěje k eskalaci pozemní války, která nemá 70 let v Evropě obdoby. Bidenova vláda rozhodnutí oznámila v souhře s Německem, ve stejný den, kdy jeho kancléř oznámil obrat ohledně dodávek německých tanků Leopard a také v den narozenin ukrajinského prezidenta Zelenského.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ukrajinci žádali Američany dlouhé měsíce, aby jim poskytli své bojové tanky Abrams. Prezident Joe Biden se rozhodl jim vyhovět symbolicky: v den 45. narozenin Volodymyra Zelenského. Krok Američanů vyvolal mezi odborníky pozdvižení, protože může zásadně změnit rovnováhu sil na ukrajinském bojišti.

„Jsou to nejúčinnější tanky na světě,“ vychválil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Joe Biden

Ruská válka na Ukrajině

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější