Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pravda, která se Merkelové nehodí do krámu. Dezinformátoři před eurovolbami mailují jak o život

Sídlo Evropské komise. Ilustrační foto: EU
Sídlo Evropské komise. Ilustrační foto: EU

S blížícími se evropskými volbami se mobilizují nejen velké politické strany, ale také česká dezinformační scéna. V ekosystému řetězových mailů se během prvních tří měsíců šířilo víc zpráv o EU než za celý loňský rok.

Data, která měl Deník N možnost prozkoumat, dokládají výrazný nárůst počtu dezinformačních řetězových mailů o Evropské unii. Maily shromažďují čeští elfové, což je skupina bojující proti dezinformacím.

Od začátku roku elfové zachytili již více než 70 mailů, které útočí na Evropskou unii, europoslance a významné představitele osmadvacítky. Některé se šíří opakovaně a patří mezi evergreeny české dezinfomační scény.

Příjemci mailů se tedy mohou dozvědět třeba to, že čeští europoslanci svou laxností způsobili, že Česká republika přišla o možnost získat kus moře u chorvatského pobřeží. Výměnou za dvě europoslanecká křesla jsme měli získat asi deset kilometrů chorvatského pobřeží, ale k jednání o výměně se nedostavil dostatek českých europoslanců, a věc se tak nemohla projednat.

„Takže, než půjdete vybírat a volit naše poslance, tak rozesílejte všemi směry a nechte si slíbit, že tam půjdou opravdu pracovat, a ne jen brát tučné platy a penze!!!! Ostatně to by měli všichni předem vyjádřit veřejně nebo podpisem a vysílat to v TV či v tisku! A chtělo by to i nějaké sankce! Ano, vím, jsem naivní,“ píše autor jednoho z mailů, který o ztrátě moře psal.

https://www.youtube.com/watch?v=YLsgB3127FU

Celá věc je přitom fiktivní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější