Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na dopisu s nábojem bylo razítko z Brna. Přesto tam Monika Babišová odjela rozdávat svařák

Monika Babišová doprovází svého manžela na předvolebních akcích. V Brně nalévala lidem svařák. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Monika Babišová doprovází svého manžela na předvolebních akcích. V Brně nalévala lidem svařák. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) vystoupil v sobotu s emotivním prohlášením, že jeho manželce Monice kdosi poslal dopis s výhrůžkami a ostrým nábojem. O dva dny později vzal svou ženu na předvolební shromáždění do Brna, odkud výhrůžný vzkaz přišel. Jak zjistil Deník N, na obálce, kterou ochranka Babišovi předala, byla informace o místě odeslání patrná – obsahovalo ji podací razítko.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v sobotu narychlo svolal tiskovou konferenci a tvrdil, že jeho rodina má strach o život. „Dnes ráno mi ochranka předala obálku adresovanou mé ženě Monice, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz plný urážek,“ řekl s tím, že vše nahlásil policii.

Policie následně potvrdila, že se možnou výhrůžkou skutečně zabývá. „V dnešních ranních hodinách jsme přijali oznámení od pana Andreje Babiše ohledně výhrůžek, které obdržel spolu s předmětem, který připomíná náboj,“ potvrdila mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová.

O dva dny později, v pondělí 23. ledna, Babiš i se svou ženou vyrazil na předvolební setkání do Brna, jehož součástí bylo i rozdávání zabijačkových specialit. Monika Babišová mimo jiné lidem rozlévala svařené víno.

O několik hodin později Babiš v rozhovoru na TV Nova oznámil, že obálka s výhrůžkou a nábojem přišla jeho paní právě z Brna.

„Někdo (to) hodil do schránky v Brně, je tady dvě stě padesát oranžových schránek, tu obálku, kde byl ten ostrý náboj,“ řekl kandidát.

Deníku N pak řekl, že se o původu obálky dozvěděl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější