Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Armáda v centru kampaně. Proč ji do ní Babiš zavléká a proč vojáci nereagují

Česká armáda se díky intenzivnímu manévrování Andreje Babiše stala jedním z klíčových témat prezidentské kampaně. Ilustrační foto: 25. protiletadlový raketový pluk, Armáda ČR
Česká armáda se díky intenzivnímu manévrování Andreje Babiše stala jedním z klíčových témat prezidentské kampaně. Ilustrační foto: 25. protiletadlový raketový pluk, Armáda ČR

Analýza: Poté, co oblepil zemi billboardy, v nichž spojoval vojáky s chutí válčit a sebe vykreslil jako mírotvůrce, zařadil Andrej Babiš zpátečku. V posledních dnech vyzdvihuje roli armády v covidové pandemii i při jiných situacích a hlásí se k tomu, že po boku vojáků „bojoval za vlast“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prakticky žádné vyjádření prezidentského kandidáta Andreje Babiše se v posledních dnech neobejde bez několika tradičních prvků. Patří mezi ně i jména dvou vojáků, generálů Petra Šnajdárka a Petra Procházky. Oba dva důstojníci se za armádu podíleli na řešení covidové epidemie.

Na úterní tiskové konferenci například Babiš řekl: „Společně s vojáky jsme bojovali proti covidu, generál Procházka, Šnajdárek, společně s vojáky. Pomáhali. Byli nejdůležitější.“

Šnajdárek, Procházka, Šnajdárek, Procházka, Šnajdárek, Procházka…

„Já jsem vojáky podporoval. Řešili jsme tornádo, covid, Afghánistán, pomáhali nám zachraňovat. Já děkuju vojákům, Šnajdárkovi, Procházkovi, Opatovi, bojovali jsme společně za naši vlast,“ zopakoval Babiš dnes v diskusi serveru Novinky.

Babiš má dobrý důvod si u vojáků svou reputaci žehlit. Armáda je prestižní instituce s vysokou důvěrou, vojáci s rodinami představují vyšší desítky tisíc voličů. V prvním kole voleb představovalo 56 tisíc voličů jedno procento hlasů.

Na ně i na další voliče mohlo působit negativně, když Babišův tým v začátku čtrnáctidenního období mezi oběma koly prezidentské volby oblepil zemi billboardy, na nichž Babiš slibuje, že nezavleče zemi do války, protože je diplomat, ne voják.

Pokusil se tak proti Pavlovi využít jeho minulost, protože Petr Pavel byl naopak důstojníkem z povolání, stal se náčelníkem generálního štábu a pak předsedou vojenského výboru NATO. Zároveň ovšem Babiš výrokem nepřímo obvinil vojáky, že oni by zemi do války zavlekli.

To přitom nedává žádný smysl, vojáci by ve válce umírali.

Babišova kampaň se pak rozhodla přiznat chybu a billboardy přelepovala jiným sdělením, totiž že „generál nevěří v trvalý mír“. Ty už byly zřejměji personifikované směrem k Pavlovi. Ten ale poukazuje na skutečnost, že trvalý mír je v dějinách lidstva utopický koncept.

Dalším Babišovým manévrem byla snaha vykreslit svého oponenta Petra Pavla jako toho, kdo vinil armádu z covidového chaosu. Pavel ale vytrvale toto obvinění odmítá s tím, že chaos v řešení epidemie působil právě Babiš. Ten nijak nedoložil, že by Pavel někde obvinil přímo vojáky.

Armádní mlčení

Armáda to, jak si Andrej Babiš bere do úst generály Šnajdárka a Procházku, komentovat nechce. Mluvčí generálního štábu Ivo Zelinka Deníku N řekl, že o tom vojáci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Armáda ČR

Petr Pavel

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější