Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pavel v debatě usvědčil Babiše ze lži, řadu smečů ale nevyužil. Šéf ANO káral moderátora

Prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš v další ze série debat. Reprofoto: Novinky.cz
Prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš v další ze série debat. Reprofoto: Novinky.cz

Ve čtvrté ze sedmi debat prezidentských kandidátů se Andrej Babiš a Petr Pavel utkali na serveru Novinky.cz. Ani jeden z kandidátů nevybočil ze své komunikační linie, Pavel byl aktivnější než v neděli na ČT a Babišovy útoky se mu dařilo odrážet. Bývalého premiéra usvědčil ze lži týkající se ruské ambasády, Babiš si také mohl uškodit výroky o SPD.

Po úvodní otázce na možné chyby, jichž se v kampani dopustili, Babiš reagoval, že neví, co má moderátor Vladimír Kořen na mysli. Ten šéfovi ANO připomněl jeho emotivní tiskovou konferenci po prvním kole, billboardy namířené proti vojákům, které Babiš následně nařídil přelepit, nebo popření spojeneckých závazků v NATO při případném napadení Polska či Pobaltí.

Bývalý premiér na výčet chyb reagoval útočně svým obvyklým prohlášením, že jeho největším soupeřem jsou média a že Pavel je vládní kandidát. Připustil, že na zmíněné tiskové konferenci byl plný emocí, v dalších dnech se ale prý uklidnil a dodal, že vede pozitivní kampaň.

Uznal, že jeho výrok o nevyslání vojenské podpory napadeným spojencům byl chybou, pozornost však ihned stočil k moderátorovi ČT Martinu Řezníčkovi, jehož obvinil, že položenou otázkou straší lidi. „Pan Řezníček vystupoval jako prezidentský kandidát,“ rýpl si do moderátora, který v nedělní debatě často kriticky reagoval na Babišova zavádějící tvrzení.

Ani s dalším dotazem, zda by jako prezidentský kandidát neměl vystupovat mírněji, Babiš nesouhlasil. Jeho vystupování podle něj chybou není a z eskalace obvinil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější