Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrazy vytržené z rámů, rozbité poháry z 5. století, díry v podlaze. Jak Rusové rabují ukrajinské galerie a muzea

Chersonské muzeum po návštěvě z ruského světa. Foto: ukrajinské ministerstvo kultury
Chersonské muzeum po návštěvě z ruského světa. Foto: ukrajinské ministerstvo kultury

Když koncem října zablokovali ruští vojáci centrum Chersonu a obklíčili místní muzeum umění, před budovou zastavilo pět nákladních aut a vojenská vozidla, ze kterých vystoupili vojáci a vtrhli dovnitř. Po pěti dnech za nimi zůstala spoušť – rozbité sklo, prázdné stěny a podstavce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podle zjištění New York Times ukradli Rusové z Chersonského regionálního muzea 15 000 děl, archeologických vykopávek včetně bronzových soch, unikátních artefaktů, odborných knih i dvě stě let staré kosti milence Kateřiny Veliké Grigorije Potěmkina (správným přepisem Poťomkina), který město založil v roce 1778.

Americký deník, který se odvolává na svědky, píše, že šlo o pečlivě naplánovaný a vysoce organizovaný vojenský útok, jehož cílem bylo umění.

„Díla, která jinde na světě neexistují, nakládali, jako kdyby to byly odpadky,“ řekla New York Times ředitelka muzea Alina Docenko, která se v prosinci vrátila na Ukrajinu. Všechno jí popsali kolegové.

„Když jsem sem přišla a zjistila jsem, kolik nám toho ukradli,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Výtvarné umění

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější