Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (334. den): Tanky Leopard na Ukrajinu zřejmě dorazí na jaře. V čem spočívají jejich výhody oproti ruským tankům?

Německé tanky Leopard. Foto: Katja, Adobe Stock
Německé tanky Leopard. Foto: Katja, Adobe Stock
  • Všechno směřuje k tomu, že německé tanky Leopard 2 na Ukrajinu toto jaro přijdou.
  • Jaké jsou jejich výhody v porovnání se staršími sovětskými tanky.
  • Kolik kusů by Ukrajinci potřebovali a o kolika se zatím mluví.
  • Proč s jejich dodáním Německo váhá. Země má špatné PR, i když ve skutečnosti se zbraněmi pomáhá nejvíc po USA.
  • Odhad norského generála, kolik vojáků ztratili Rusové od začátku války.
  • Video dne ukazuje, že Rusové obsadili pahorek nad vesnicí Kliščijivka, ale Ukrajinci na ně útočí.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z pondělí 23. ledna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Trochu to zaniklo, ale na pátečním setkání v Ramsteinu slíbily účastnické země možná až bezprecedentní pomoc pro Ukrajince. Například jen samohybných houfnic dostanou dalších víc než 70 kusů.

Takoví Estonci, kteří sami cítí ohrožení ze sousedního Ruska, pošlou Ukrajincům všechny houfnice ráže 155 milimetrů, které mají k dispozici. Dánové zase dodají všech 19 samohybných houfnic Caesar, které si objednali od Francie.

Setkání se prezentovalo jako neúspěch zejména kvůli odmítnutí Německa poslat na Ukrajinu tanky Leopard 2. Americký ministr obrany Lloyd Austin údajně křičel na německého představitele.

Přesto si troufáme říct, že Leopardy v dohledné době na Ukrajinu přijedou. Naznačují to poslední vyjádření německých představitelů, že nebudou bránit jiným zemím, které mají tyto tanky k dispozici, aby je poslaly. Jde zejména o Polsko a Finsko. Poláci už říkají, že v nejbližších dnech začnou Ukrajince cvičit, jak je obsluhovat.

Podle analytiků by mohl naprosto nejzákladnější výcvik trvat tři až šest týdnů. Leopardy se tak mohou objevit na Ukrajině dříve, než si myslíme. Americký generál ve výslužbě Mark Hertling tipuje březen.

Co to může znamenat pro válku? Leopardy jsou možná nejúspěšnější západní tanky. V porovnání s jinými mají pro Ukrajince několik výhod.

V první řadě, je jich mnoho. Ukrajinci mají problémy s tím, že jim spojenci posílají různou techniku po pár kusech.

Tanků Leopard 2 od roku 1979 vyrobili přes tři tisíce kusů, z toho dva tisíce jsou momentálně ve výzbroji evropských států. Tady je tabulka, kolik kusů má která země. Na Slovensku je zatím jeden tank s tím, že dalších 14 má objednaných.

To je jejich hlavní výhoda oproti například Challengerům 2, kterých slíbili Britové poslat 14 kusů a celkově jich moc nemají.

Druhá výhoda Leopardů v porovnání s americkými Abramsy spočívá v tom, že jsou jednodušší na obsluhu, servis i logistiku. Zatímco Leopardy pohání dieselový motor, podobně jako sovětské tanky, které Ukrajinci znají, Abramsy jedou na turbínový motor, který žere hodně paliva. To byl jeden z argumentů Američanů, proč je nechtějí poslat.

Verze Leopard 2A4 je nejstarší, která je stále ve výzbroji. Přesto mohou mít na bojišti výhodu oproti starším verzím sovětských tanků, které jsou na frontě velmi početné.

Ve srovnání s nimi jsou Leopardy agilnější a lépe se manévrují. Dokážou ve vyšší rychlosti i couvat, což starší sovětské tanky nedokážou, jak bylo vidět i na Ukrajině.

„Představte si boxera, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější