Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Když seješ strach, sklidíš nenávist

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Petr Pavel a Andrej Babiš dnes zrušili své veřejné akce. První kvůli zdraví, druhý kvůli výhrůžkám. V Praze se chýlí ke konci jednání o koalici – po čtyřech měsících od voleb.

Dnešní dění vybral a okomentoval Prokop Vodrážka.

Babiš proti nenávisti

Andrej Babiš až do voleb nebude mít žádnou kontaktní kampaň mezi lidmi. Informoval o tom na tiskové konferenci, kde řekl, že nechce dát záminku k „agresivnímu útoku“.

Po víkendovém prohlášení o výhrůžce jeho ženě dnes pokračoval tím, že opět dostal anonym, který mu hrozil smrtí. „Znovu prosím, zastavme tuto agresi, nenávist. Jsou to důležité volby, ale není to přece důvod, aby někdo někomu vyhrožoval násilím, nebo dokonce smrtí,“ vyzval Babiš.

Obě výhrůžky je potřeba zásadně odsoudit. Jsou naprosto odporné a doufejme, že policie dohledá a soudy potrestají jejich autory. Je však třeba dívat se nejen na ně, ale i na zdroj nenávisti, která se ve společnosti před volbami objevuje.

Babiš část své kampaně založil na strachu, zejména z války. Není to poprvé. Před sněmovními volbami vsadil na obavy z migrantů, kteří by mohli obsadit chaty a chalupy na Šumavě.

„Kdyby na českého prezidenta kandidoval Putin a Babiš, tak ti nenávistní by volili Putina. Taková nenávist je tady vůči mně vypěstovaná,“ řekl šéf ANO na včerejším mítinku v Brně.

V kampani zasévá strach, který čím dál více rozděluje společnost. Z toho poté vyrůstá nenávist, která se nyní Babišovi vrací.

I když jde u bývalého premiéra spíše o snahu zvrátit výsledek voleb, problém

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější