Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Buridanův osel by k volbám také nešel…

Měl na výběr, ale nemohl se rozhodnout. Tak pošel. Kresba: Elena Schweitzer, Adobe Stock
Měl na výběr, ale nemohl se rozhodnout. Tak pošel. Kresba: Elena Schweitzer, Adobe Stock

Komentář Jiřího Přibáně: Buridanova osla známe všichni – z vyprávění i vlastní zkušenosti. Toho, který stojí mezi dvěma kupkami sena a nemůže se rozhodnout, ze které by se měl raději nažrat, takže nakonec chcípne hlady obklopen žrádlem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vzpomeneme si na něj ale i tehdy, když se nemůžeme rozhodnout, jestli raději zmrzlinu pistáciovou, nebo čokoládovou, a nevěřícně potom kroutíme hlavou, že na nás zbyl jen kornout jahodové, přestože z jahod míváme kopřivku. Osla mají údajně v oblibě i v manželských poradnách, když se jeden z partnerů nemůže rozhodnout, jestli chce s tím druhým zůstat, nebo se raději rozvést, ze své nerozhodnosti je celý v depresi a hroutí se mu vztahy i celý svět.

Na tento paradox lidského chování, o kterém se zmiňoval již Aristoteles, upozornil ve středověku filozof Jean Buridan, aby dokázal, že člověk se vždy snaží vybrat si větší dobro a nemůže se této volby a rozhodnutí svévolně vzdát. Právě probíhající volby prezidenta České republiky nám v této souvislosti ukazují, jak dobré je číst antické i středověké filozofy i v naší současnosti, a to hned z několika důvodů.

Zaprvé totiž tyto volby ilustrují, že paradox Buridanova osla funguje i v opačném případě, tedy když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější