Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zlost pianisty Jevgenije Kissina. Světoznámý umělec bojuje hudbou z Prahy proti rodnému Rusku

Jevgenij Kissin. Foto: Ivan Malý, Česká filharmonie
Jevgenij Kissin. Foto: Ivan Malý, Česká filharmonie

Pianista Jevgenij Kissin nadále na hudebním poli houževnatě bojuje za osud Ukrajiny. Napsal také protestní skladbu, která koncem minulého roku zazněla v Praze. Soudě podle zvuku je jinak introvertní Kissin plný zlosti, i když věří ve výhru Ukrajiny.

Historie jako by se opakovala. Nejvýznamnějšího nositele ruské klavírní školy zastihl osud podobný velkým ruským umělcům první poloviny 20. století, kteří se po změně režimu v rodné zemi usadili ve svobodném světě.

Ačkoliv Kissinův odchod z Ruska na počátku devadesátých let z velké části souvisel s jeho uměleckou kariérou po pádu Sovětského svazu, přesto lze v tomto kroku najít jisté symbolické paralely, naplno se vyjevující právě dnes.

Kissin, osobnost židovského původu s britským pasem a bydlištěm v Praze, je světoobčanem, který se nevztahuje k jednomu geografickému místu, ale žije a tvoří tam, kde panuje svoboda, úcta k jednotlivci a pomyslný lidský duch; ostatně o tomto svědčí jeho samotná hra, když nesmírně svobodně a sugestivně podává Beethovenovy sonáty.

A potvrzují to i konkrétní kroky z poslední doby, které podnikl. Ať už je to otevřená kritika ruské války proti Ukrajině na sociálních sítích a v médiích, nebo pořádání koncertů na podporu Ukrajiny.

Jinak introvertní Kissin zašel v souvislosti s válkou na Ukrajině dokonce ještě dál a k protestu využil jazyk jemu nejbližší, totiž hudbu. Zkomponoval novou skladbu – Trio pro housle, violoncello a klavír a zařadil se tak k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější