Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Erdogan dal vstupu Švédska do NATO červenou, Finsko zvažuje členství bez svého souseda

Turecký prezident Erdogan na tiskové konferenci po jednání summitu NATO 24. března 2022 v Bruselu. Foto: úřad prezidenta, facebook.com/RTErdogan
Turecký prezident Erdogan na tiskové konferenci po jednání summitu NATO 24. března 2022 v Bruselu. Foto: úřad prezidenta, facebook.com/RTErdogan

Turecko nepodpoří vstup Švédska do NATO, zní z Ankary. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to oznámil včera v kontextu víkendových stockholmských protestů – při jednom z nich protiislámský aktivista spálil korán. Povolené demonstrace označila hlava Turecka za ostudu, která se nemá schovávat za svobodu slova. Situace se zablokovaným schvalováním členství v NATO přiměla Finsko připustit, že by do Aliance mohlo vstoupit bez svého západního souseda.

„Švédsko by od nás nemělo očekávat podporu pro (vstup do) NATO,“ řekl včera v očekávané reakci na víkendové protesty ve Stockholmu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Během sobotní demonstrace před tureckým velvyslanectvím ve švédském hlavním městě mimo jiné její organizátor – dánský protiislámský aktivista a krajně pravicový politik – spálil korán. Demonstrace však byla místními úřady povolena. Její průběh kritizují nejen Turci, ale i někteří švédští politici.

Už dříve kurdští demonstranti pověsili nedaleko stockholmské radnice na lampu Erdoganovu podobiznu, přesněji jeho sochu, hlavou dolů. To švédský premiér zhodnotil jako pokus o sabotáž švédské žádosti o vstup do NATO.

Švédsko spolu s Finskem požádalo o vstup do Severoatlantické aliance vloni v květnu – poté co Rusko v únoru znovu napadlo Ukrajinu. A souhlas Turecka, které je jejím členem, k tomu potřebuje.

„Je jasné, že ti, kteří způsobili takovou ostudu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

NATO

Ruská válka na Ukrajině

Skandinávie

Turecko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější