Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Symfonie složená pod plastovou plachtou. Dva bratři a jejich životní dilemata v novém snímku Plastic Symphony

Bartosz Bielenia ve filmu Plastic Symphony. Foto: Bontonfilm
Bartosz Bielenia ve filmu Plastic Symphony. Foto: Bontonfilm

Do kin míří slovenský film Plastic Symphony od režiséra Juraje Lehotského, který stojí za dokumentem Slepé lásky nebo hraným filmem Nina. V hlavních rolích dramatu, které bude v českých kinech k vidění od 2. února, se představí Bartosz Bielenia, Vojtěch Zdražil nebo Judit Bárdos.

Příběh nového slovenského snímku sleduje dva bratry, Matúše a Davida. Matúše adoptovala Davidova matka z dětského domova a bratři vyrůstali společně. Talentovaný Matúš studoval hudbu v Německu, ale vrátil se domů, když matka onemocněla a následně zemřela.

Oba bratři spolu vystupují na ulicích a náměstích ve Vídni, kde život pouličních muzikantů přináší mnohé malé radosti i strasti. Během cest vlakem se setkávají s Lenkou, mladou slovenskou ošetřovatelkou, která pracuje ve vídeňském domově pro seniory.

Vše se mění, když Matúš náhodou potkává bývalého spolužáka ze školy Alberta, který mezitím udělal kariéru. S jeho pomocí se dostává do vídeňských hudebních kruhů, stává se součástí jeho komorního kvarteta a stěhuje se do Vídně.

Zatímco Matúšovy ambice jsou konečně naplněny, David se díky Lence stává pomocníkem v pečovatelském domě, stará se o lidi, kteří na konci života zůstali sami, a sám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější