Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Půjdete jako první do války, vy mladí, a přeju vám to.“ V Brně se střetli Babišovi příznivci i odpůrci

Na předvolební mítink Andreje Babiše v Brně přišly asi dva tisíce lidí. Skoro polovina byli jeho odpůrci. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Na předvolební mítink Andreje Babiše v Brně přišly asi dva tisíce lidí. Skoro polovina byli jeho odpůrci. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nakolik je prezidentskými volbami rozdělená společnost, ukázala pondělní návštěva Andreje Babiše v Brně. Setkání s voliči na tamním Dominikánském náměstí se změnilo ve více než tříhodinové vzájemné napadání se a překřikování jeho příznivců i odpůrců.

Jen tři dny před příjezdem Andreje Babiše přišlo na setkání s jeho soupeřem Petrem Pavlem před Janáčkovo divadlo přes šest tisíc lidí. V Brně zvítězil se 42 procenty, Babišovi při nadprůměrné dvoutřetinové účasti hodilo svůj hlas jen 26 procent.

A zatímco pro Pavla bylo Brno v podstatě povinnou zastávkou na cestě z Ostravy, na níž jej přivítali jak primátorka Markéta Vaňková (ODS), tak hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL), Babišovo turné se podobalo spíš vstoupení do jámy lvové.

Původní program Babišova mítinku počítal s tím, že bude před Novou radnicí podepisovat svoje knížky a rozdávat polévku ve stánku se zabijačkovými specialitami, který tady postavila restaurace Srdcovka. Ta sídlí hned vedle magistrátu v nově opravené pasáži Jalta.

Už desítky minut před začátkem akce se ale na oknech okolních domů objevila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Reportáž

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější