Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiše se ve sporu o sirotky zastala podezřelá humanitární organizace. Nikdo ji nezná

Mezinárodní dětský kříž
Mezinárodní dětský kříž

Europoslankyně Michaela Šojdrová se plete, premiér Andrej Babiš má ohledně nepřijetí syrských sirotků pravdu. Zhruba v tomto duchu se dnes na serveru Lidovky.cz objevil komentář Taťjany Horákové, ředitelky Mezinárodního dětského kříže. Ta o sobě tvrdí, že ona a její organizace přímo pomáhaly v několika válečných konfliktech. Text následně přebraly Parlamentní listy, které v titulku organizaci dokonce zaměnily za „Červený kříž”. Článek z Lidovek následně zmizel a stáhly jej posléze i Parlamentní listy. Samu Horákovou ani její organizaci české neziskovky pomáhající uprchlíkům neznají.

„Dětem je potřeba pomoci, to děláme ve válkách 26 let, ale představy paní Šojdrové jsou dost naivní. Bylo by opravdu vhodnější, kdyby to přenechala lidem, kteří mají jasno a umí to lépe, mají ucelenou koncepci, postavenou na odborném přístupu, samozřejmě lidském, zohledňujícím jednoznačně a především pouze potřeby těch, kteří pomoc potřebují,” uvádí Horáková ve svém komentáři.

Na ten navazuje tvrzením, že několik let jako chirurg se svými kolegy zachraňovala raněné, především děti. Horáková tak sama vystupuje jako lékařka. Je však jisté, že nevykonává lékařskou praxi v ČR ani na Slovensku. Není vedena v rejstříku lékařů ani v jedné zemi.

V textu rovněž tvrdila, že bude o situaci sirotků jednat spolu s Babišem a Šojdrovou. To posléze popřela mluvčí vlády Petra Doležalová. „Paní Horáková na schůzce podle mých informací nebude,” odpověděla Deníku N.

Sídlo Mezinárodního dětského kříže, autor: Prokop Vodrážka

Horákovou se Deník N neúspěšně pokoušel telefonicky kontaktovat a nereagovala ani na SMS. Po vydání článku se redakci ozval muž, který se představil jako viceprezident Mezinárodního dětského kříže MUDr. Rossi. Vyžádal si zaslání dotazů mailem. „Promiňte, ale na dotazy tohoto typu nebude z nás odpovídat nikdo. Na invektivy, které z nich je cítit, nemáme čas. A ti, kteří o nás nevědí, nás nezajímají, protože nejsou našimi nadřízenými, ani spolupracovníky. A jejích vyjádření nepovažujeme za směrodatné, ani za zajímavé,” uvedl pouze.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Mezinárodní dětský kříž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější